Partickhill Road View
Partickhill Road View

Partickhill

Located in the Glasgow West End Conservation Area, the site has been created from a portion of garden of an existing Victorian house. With a slope of around a storey height and the potential for a south facing garden and views across the city, the site presented a unique opportunity to create an extraordinary contemporary house in an established historic setting.


The typical duo-pitched form of the house has been conceptually pulled apart to allow light deep into the stairwell at the centre of the plan and down to the bedrooms on the lower ground floor. The two ‘wings’ created are expressed in different materials – sandstone and timber cladding, with zinc cladding and glass utilised in the central ‘void’ space.


The two storey, south side of the building opens out to embrace the private garden and views to the rear with large areas of glazing in contrast to the single storey to the north with punched windows. This also allows us to minimise the impact on the Conservation Area. The design of the windows is part of an environmental strategy to maximise the south facing glazing as well as a conscious effort to differentiate the experience of the various rooms and spaces within.


Internally the accommodation is spread over two floors with bedrooms / ensuites / family bathroom on the lower ground level and living / dining / cooking spaces and rooms on the ground, entrance level. To reflect the complexities and varying needs of contemporary family life, a variety of open plan spaces and cellular rooms is offered.

 

Planning Consent was successfully gained in July 2015

Print Print | Sitemap
copyright george buchanan architects 2016