Broomhill Extension
Broomhill Extension

Broomhill

We were tasked to design the transformation of a Victorian villa into a contemporary home for modern family living. In addition to an expansive extension forming a large open plan kitchen / dining area, the brief included creating a link to and conversion of the existing garage to provide a home gym and study.

 

A simple palette of quality materials such as sandstone (reclaimed from demolishing a previous extension to the house), zinc rainscreen cladding and high performance glazing was selected.

 

Through a collaborative approach with the Structural Engineer, David Narro Associates, supporting steelwork was hidden within external wall panels and in between the clerestory glazing. This allowed a clean, uncluttered extension to be formed and natural light to flood the new space.

 

General refurbishment of traditional features ensured the property was restored to the highest standard with re-instatement of cornicing and ceiling roses, roof and stone repairs, and full restoration of all internal woodwork.

The project commenced on site August 2012 and completed in February 2013.

 

Project Articles / Links:

 

Glasgow Institute of Architects Awards 2013 - Award Nominee

Homes and Interiors Scotland

glasgowarchitecture.co.uk

Neale Smith Photography

Homify Article 01

Homify Article 02

Extensions, Extensions Glasgow, Extension Glasgow, Glasgow, Conversions, house extensions, glasgow, house, house extensions, Architect, Architects, Architects Glasgow, Architect Glasgow, Glasgow Architects, Glasgow Architect, Property, Studio, Contemporary Design, george buchanan architects, buchanan architects

Print Print | Sitemap
copyright george buchanan architects 2016